Cerrahi İşlemler
Kliniğimizde bütün cerrahi işlemler yapılmaktadır. Güncel yaklaşımlar ve kemik kaybının en aza indirgediğimiz prensipleri kullarak işlemler yapmaktayız.
Cerrahi İşlemlerden kabaca bahsetmem gerekirse;
İmplant Uygulaması
Gömülü Diş Çekimleri (20 yaş dişi)
Kist Operasyonları
Çene Kemikleri operasyonları
Zigoma İmplantları (Elmacık Kemiği İmplantları)
Bişektomi işlemleri (Yanak Yağlarının Alınması)
BLOW-OUT Travmaları (Göz Çukuru Kırılması)
Çene Kemiği Kırıkları ve cerrahi alanda yapılan bütün tedaviler.
İmplant Uygulaması
İmplant çene kemiği içine yerleştirilen titanyum ve özel metal karışımları ile tasarlanmış kabaca görünümü vidayı andıran materyaldir.
Çok eski zamanlardan beri kullanılan ama günümüze en yakın form ve uygulama şekline sahip olan implantlar ilk yayınladığında yüz yılın buluşu olarak kabul edilmişti ve diş hekimliğinde önemli bir keşif olmuş tabiri yerinde ise mihenk taşlarından biridir.
Dünya üzerinde 1000lerce Türkiye’de 100lerce implant firmaları bulunmaktadır. Bir çok zorlukta tedavileri yapabilecek şekilde bu implantlar gelişmelerini sürdürüyor.
İmplantlar Hangi Tedavilerde Kullanılır?
İmplantlar diş hekimliğinde tek diş eksiklerinde, bir çok diş eksikliğinde, hiç dişi bulunamayan kişilerde hatta artık hiç çene kemiği bulunmayan kişilerde bile kullanıp çok iyi sonuçlar elde edilebiliyor.
İmplantlar Her Kemiğe Uygulanır Mı?
Evet hiç kemiği olmayan kişilerde bile implant yapabiliyoruz. Gerekirse ilk önce o bölgede kemik oluşturup implant yapıyoruz. İmplant için kemiğin uygun değil cümlesini artık unutuyoruz.
Biz implantları her hastaya yapabiliyoruz.
İmplant Kimlere Yapılamaz?
İmplantlar kemik büyümesini tamamlamamış (genellikle 22 yaş) altındaki dişilere önerilmez. Ama 18 yaşından büyük kişilere durumu detayları ile anlatıp yapılabilir. Yukarı yaşlarda bir yaş sınırlaması yoktur. Sadece ileri yaşlarda (+75) kemik erimesini atrırıcı ilaçlar kullanıyorsa ilaç düzenlemesi yapılarak ve takip edilerek implant yapılabilir. Bu durumlar dışında hastalarda en önemli etken diyabet olarak düşünüyorum. Ve kontrolsüz ilacını düzenli kullanmayan kişiler dışında, diyabeti kontrol altında olan kişilere rahatlıkla yapabiliyoruz. Belli başlı kan değerlerinizin analizi ile bunu tedaylı olarak görüşmelerimizde anlatıyoruz.
İmplant Süreci Nasıl İlerliyor?
İmplant planlarken röntgen ve tomografi incelemeleri ağız içi incelemer ve fotoğlardan sonra sizlere detaylı bir şekilde süreci anlatıp yol haritamızı belirliyoruz. İmplant randevusuna gelindiğinde yol haritamızda planlanan işlemler yapılır. Reçete yazılır. Buz verilir. Kontrol randevusu verilir.
İmplant başarısında ve konforunuzda doğru teknik, doğru malzeme ve doğru planlama ile yapıldığında hiçbir problem yaşanmaz.
İmplant Uygulamasında Ağrı Hissedilir Mi?
Hayır hiçbir şey hissetmezsiniz çünkü kliniğimizde ilk iğneyi hissetmemiz için özel olarak tasarlanmış anestezi cihazı vardır. Rutin uygulama olarak lokal anestezi altında klinikle çoğu implant tedavileri yapılır. Ama istenirse genel anestezi de hastane ortamında da yapılabilir.
İmplant Sonrası Geçiçi Dişler Takılabilir mi ?
Çoğunlukla takılabilir ama uygulama sırasında implant yerleştirilirken ilk tutuculuğuna (sağlamlığına) dikkat edilir ve ölçülür. Ölçüm sonucu net karar verilir. Geçiçi dişlerimiz için ölçü alınır. Ve aynı gün geçiçi dişler takılabilir ya da planlamaya bağlı olarak randevuyu takiben bir gün sonra takılır.
İmplant Uygulaması Sonrası İyileşme Süreci ?
İyileşme süreci olarak; yapılan işlemler ve yol haritasına göre 3 ve ya 6 ay süreye ihtiyacımız olabilir. İyiyleşme süreci tamamlanan implant uygulamasının cerrahi işlemleri bitmiş olup protez işlemleri başlamaktadır. İmplantlara diş eti şekillendirme adı verdiğimiz parçalar takılarak bir hafta beklenir. Sonrasında ise ölçü parçaları takılarak ölçü işlelerine başlanıp tedavinin yol haritası ilerlenir. Ve tedavi tamamlanır.
İmmediat İmplant Uygulaması
Bu terim dişin çekilip implantın o boşluğa yerleştirilmesi, implata direk protezin bitimini yerleşttirilmesin karşılamaktadır. Bu durum tamamen hastanın ve implantın bölgesine göre değişen hassas dengelerin olduğu bir protokoldür. O yüzden muayene olduğunuzda detaylıca anlatılır. Tamamen hastaya özeldir.
Gömülü Diş Çekimleri
İnsanlarda farklı yaşlarda farklı dişler ağızda bulunur. İlk başta çocuk dişleri (süt dişleri) ortlama olarak 13-14 yaşlarından sonra yetişkinlik dişleri (daimi dişleri) bulunur. Toplamda 32 daimi diş var diye kabul ederiz ama 4 tane de 20 yaş dişimiz bulunur. Bu dişler genellikle 18 yaşlarda çıkmaya başlarlar. Bazılar çıkamayıp kemik içinde ya da doku içinde kalırlar. Bu dişler gömüllü dişler olarak kabul edilir. Gömülü kalma durumuna göre çekimine karar verilir. Bazı durumlarda hiç dokunulmadan kalması gerekebilir. Buna karar vermek için röntgen gereklidir. Eğer öndeki diş ile kontağı varsa genellikle çekilmesi tavsiye edilir. Gömülü kaldığı için o bölgeden aletler kullanılarak çıkarılır. Doku bütünlüğü bozulduğu için dikilerek dokuların bütünlüğü tekrardan sağlanır. Gömülü olarak sıklıkla 20 yaş dişleri kalırken farklı farklı dişlerde gömülü kalabilir. Ortodonti tedavisi ile beraber bir şekilde gömülü kalan dişler gerekli ise ağız içine çıkarılır ve eksik kalan dişler tamamlanmış olur.
Kist Operasyonları
Bazen doğuştan kaynaklı bazen dişlerdeki büyük çürüklere bağlı bazen kırılıan dişlerden dolayı, kemik içinde ya da ağzı kaplayan yumuşak dokularda iyi huylu ve ya kötü huylu istenmeyen oluşumlara kist diyebiliriz. Bu durum kistlerin hem ilaçla hem de cerrahi olarak tedavileri gerekebilmektedir. Cerrahi tedavi sonrası çıkarılan parçaların tanı ve teşhisini kaplayan protokolümüz ile bu operasyonları gerçekleştirebiliyoruz.
Zigoma İmplantları
Elmacık kemiğine yapılan implantlardır. Eğer kişinin üst çenesinde implant yapılanacak kemik hiç yok ise bu tedavi türünden faydalanılır. Burada kullanılan implantlar çok özeldir. Boyları çok uzundur. Genel anestezi altında hastanede yapılmasını tavsiye ederim. Hasta için anestezi dışında normal implantla hiçbir farkı yoktur. sonraki süreç klasik implantlarla aynıdır.
Bişektomi (Yanak Yağlarının Alınması)
Tamamen estetik bir işlemdir. Yanakta bulunan yağ dokusunun çıkarılması işlemidir. Kişinin yüzüne daha iyi bir görünüm kazandırmak için elmacık kemiklerinin daha belirgin olması için yapılan işlemdir. Lokal anestezi altında klinik ortamında gerçekleştirilir. Ağız içine küçük bir kesi yapılması ile kısa sürede tamamlanan bir tedavidir
Çene Kemikleri Operasyonlar:
BLOW-OUT Travmalar
Çene Kırıkları
Çene kemiği operasyonlarına kabaca iki pencereden anlatacağım birincisi protez yapılacak bölge keskin sivri kemik parçaları var ise yapılan işlemlerdir. Kemik sivrilikleri genelde diş çekimi sonra oluşur. Kişiyi bir zararı yoktur. Ama o bölgeye protez planlanıyor ise ve bu sivrilik uyumlama sorun oluyorsa düzeltme yapılır. Lokal anestezi altında kliniğimizde yapılmaktadır.
ikincisi ise doğuştan alt ve üst çene kemiklerinin boyutlarının bozuk olmasından dolayı fiziki görünümde alt çene büyük ve önde durur. Kişilerde psikolojik ve fonksiyonel hasarlara neden olur. Bu durumun düzeltilmesi için ortodonto ile multidisipliner yaklaşımlarla tedavisi yapılır. Genel anestezi ile hastane ortamında tedavisi yapılmaktadır. Sadece alt çenenin büyümesinden dolayı oluşmaz üst çeneninde normalden küçük kaldığı durumlarda da tedavi edilmesi gerekmektedir.
BLOW-OUT Travması genellikle yumruk darbesinden dolayı göz tabanının kırılmasıdır. Çeşitli kazalarla da gelişebilir. Genel anestezi altında hastanede ortamında tedavisi yapılmaktadır.
Çene Kırıkları genellikle bir darbe ya da kaza sonucu görünmektedir. Nadir olarakta fark edilmeden büyüyen çene kistlerinden dolayı sert bir şeyler yerkende gelişebilmektedir. Bunlarında tedavisi genel anestezi altında hastane ortamında gerçekleştirilmesi gerekir.