top of page

Restoratif İşlemler (Dolgu İşlemleri)

 

Diş hekimliğinin en sık yapılan tedavilerindendir. Türkiye’de en sık görülen hastalık diş çürüğüdür. Zaman, mikroorganizma ve besin üçlüsünden dolayı dişin mine tabakasından başlayıp iç kısımlarına kadar ilerleyen bir yıkımdır. Etkilenen bütün yapılar fonksiyonunu kaybeder. Bu etkilenen alanların temizlenmesi ve fonksiyonunu taklit edebilecek bir yapıyla (kompozit) tamir edilmesidir.

Dolgular önceden fizik esasları önde tutularak gri renkli (amalgam) dolgular yapılırdı. Teknoloji ve kimya sektörünün gelişmesi ile birlikte kompozit dolgular geliştirildi ve yaygınca kullanılmaya başlandı. Kompozit dolgular kimyasal bağlarla dişe bağlanır ve bir bütün olurlar. Bu bağlanma sistemlerinden dolayı kullanılan sistemlere adeviz sistemler denir. Bu sistemlerin en büyük düşmanı ve tedavinin en büyük başarısızlık nedeni uygulanma sırasında tükürük ya da ıslaklığın olmasıdır. Bu sistemler hidrofobik sistemlerdir. Tükürük ve ıslaklığı çıplak göz ile görmemiz mümkün değildir. Büyütme kullanmak çok önemlidir. Tükürük ve ıslaklığı dolgu bölgesinden uzak tutmanın en başarılı yöntemi ağız içi örtü (rubber-dam) kullanımıdır.

Kliniğimizde mikroskop kullanarak (10-30 kat arası büyütme sağlayabiliyoruz) ve rubber-dam kullanımı standart olarak her dolgu işleminde kullandığımız bir tedavi protokolüdür.

 

Restoratif işlemler adı altında; hassiyet tedavisi, koruyucu diş hekimliği uygulamaları, diş yapısından kaynaklı beyaz lekelerin tedavisi (Rezin İnfiltrasyon Tekniği) (ICON), gibi tedavilerde yapılmaktadır.

Dolgu Sonrası Hassiyet

 

Dolgu yapıldıktan sonra hassiyet oluşumunun iki önemli etkeni vardır. Birincisi çürük alanının dişin iç kısmında bulunan sinirlere (pulpa) ne kadar yakın olduğu, ikincisi ise kullanılan ürünlerin kalitesidir. Derin bir çürüğe sahip değilseniz hassiyet problemi yaşamamalısınız. Orta derinliğe sahipseniz ve kaliteli ürünlerle tedavi yapılmışşa ortalama bir hafta hassiyet yaşayabilirsiniz Derin bir çürüğe sahipseniz genellikle dolgu yapıldıktan sonra 2. haftada hassiyet başlar ve 3-6 ay kadar azalarak devam eden bir hassisiyet probleminiz olabilir.

Dolgu Sonrası Yemek-İçmek

 

Genelde dolgu işleminden sonra 1-2 saat bir şey yemeyin ve içmeyin diye bilgilendirilirsiniz ama bu durum kliniğimizin tedavi protokolü ile değişiyor. Dolgu sonrası bir engelleme yoktur. İstediğiniz gibi yemek-içme sınırlaması olmadan konforlu şekilde tedaviniz sonlanır. Sadece alt çene arka bölgelerde dolgu yaparken yaptığımız anestezi dil ve yanağınızı uyuşturuyor bu yüzden dikkatli kullanmanızı öneriyoruz.

bottom of page